« Fictie schrijven is h… | Home | Handelswaar in de win… »

Beter schrijven door je paard

Zondag 22 September 2013 at 10:18 am. Gebruikte Tags: , , ,

Zie je nu in gedachten een paard over je manuscript gebogen zitten, pen in de hoef geklemd, met een Harry Potter bril op zijn neus?

Gefeliciteerd, je hebt een gezonde dosis fantasie, maar het is niet precies wat ik bedoel. 


Inlevingsgevoel
Omgaan met paarden is een vaardigheid. Als je succesvol met je paard wil zijn, heb je inlevingsgevoel nodig. Hetzelfde inlevingsgevoel dat je nodig hebt om je te verplaatsen in de karakters van je boek. 

Creativiteit
Om rijtechnische en omgangs-problemen op te lossen, zul je soms heel creatief moeten zijn. Elk paard is anders en vergt dus een andere aanpak. Net zoals elk verhaal anders is (of dat in ieder geval zou moeten zijn) en een beroep doet op je creativiteit.

Multitasken
En paardrijden is multitasken. Je moet letten op je houding; rug recht, schouders naar achteren, heupen los. Je benen moeten stil langs het paard naar beneden hangen, zonder te flapperen en zonder te knijpen. En je armen moeten ontspannen meebewegen met de mond van je paard. En dit alles moet je doen als je alleen maar rechtuit wilt. Als je dan ook nog eens de bocht om wilt, o jeetje. Multitasken krijgt een nieuwe dimensie.
Je hebt het ook nodig als je een boek schrijft. Je moet rekening houden met het karakter van je hoofdpersoon, de logische volgorde van gebeurtenissen, het prikkelen van je lezer, je spelling, het doel van je verhaal en dat alles het liefst tegelijkertijd. Multitasken in je hoofd terwijl je vingers over het toetsenbord vliegen. 

Schrijf wat je weet
Zeg ik nu dat elke schrijver een paard zou moeten kopen? 
Nou, nee. Dat gaat misschien een beetje ver. Het gaat hier eigenlijk helemaal niet om het paard. Het gaat om de ontwikkeling die je doormaakt als je een paard heb. Net zoals de ontwikkeling die je doormaakt  als je een ander huisdier hebt waarvoor je moet zorgen. Of als je veel met mensen omgaat of op een andere manier nieuwe dingen leert.
Ze zeggen niet voor niets: schrijf wat je weet. Als je er geen ervaring mee hebt, kun je er ook niet over schrijven.
Want technieken leren je schrijven, maar ervaring leert je vertellen.